You are here
Jak podawać dania rybne? Inspiracje do gotowania.
Dania rybne tworzą wspaniałe urozmaicenie menu na różne przyjęcia i rozmowy w gronie bliskich. Czasami aczkolwiek unikamy przygotowywania omawianych potraw, bo obawiamy się kucharskiej wpadki. Faktycznie, serwowanie ryb może zaprzątać pewnych komplikacji. Bezsprzecznie przyda się zjadliwy, wypróbowany przepis i sugestia na atrakcyjne podanie.
Potrawy z duszonych ryb na naszych stołach pokazują się chyba najrzadziej, zwłaszcza w ciągu eleganckich przyjęć. A są przecież najzdrowsze, a mogą być także jadalne i wyśmienite. Zagadka tkwi w podawanych dodatkach. W restauracjach często jesteśmy w stanie zobaczyć fajnie wręczoną solę w szpinaku czy marchewce. Ponadto nie tylko, bo w daniach takich jak pizza pizza w podobny sposób jest w szeregu przypadków serwowana. Często występującym wyborem kulinarnym jest też doceniana przez każdych ryba w folii. Sprawdza się nie tylko w czasie grillowania. Wykwintnie podana prosto z piekarnika oczywiście przypadnie do gustu gościom.
Maestrowie kuchni radzą, by na wypiekaną rybę położyć odrobinę masła, które podkreśla jej smak. Dania rybne w większości przypadków mają subtelny smak (sprawdź więcej). O ile jednak chcemy dorzucić jej nieco charakteru, dobrze jest zaserwować ją z sosami. Beszamelowy, grecki i ostry z pewnością uatrakcyjnią danie rybne. Nie jest też zasadą, że musi ono wyglądać nieapetycznie. W ciągu podawania nie zapominajmy o ozdobach takich jak pietruszka, zioła, pomidorki koktajlowe itd. W chwili dań rybnych duszonych w dużym stopniu poprawiają doznania estetyczne - wystarczy ozdobić półmisek czy też talerze czymś, co nie popsuje i nie przytłoczy smaku potrawy.
Dania rybne podawane w toku mniejszych i większych uroczystości nie mają sprawiać problemów ani gospodarzom, ani przyzwanym gościom. Powinno się przemyśleć sposób podania, wyposażyć wszelkie nakrycie w chustki i właściwą zastawę. Najlepiej wypróbować przepis wcześniej minimalnie raz.
Author: LearningLark
Source: http://www.flickr.com
Dania rybne podawane w toku mniejszych i większych uroczystości nie mają sprawiać problemów ani gospodarzom, ani przyzwanym gościom. Powinno się przemyśleć sposób podania, wyposażyć wszelkie nakrycie w chustki i właściwą zastawę. Najlepiej wypróbować przepis wcześniej minimalnie raz.